Marina projekt

Till­stånds­för­fa­randen

LandPro erbjuder kon­sult­tjänster för marina infra­struk­tur­projekt för­verk­li­gande av rör­led­ningar samt tele­kom­mu­ni­ka­tions­kablar både inom ter­ri­to­ri­al­vatten och exklusiva eko­no­miska zonen. LandPro har del­tagit i flera bety­dande natio­nella och inter­na­tio­nella projekt och fram­gångsrikt ansvarat för deras till­stånds­för­fa­randen och myndighetssamarbeten.

Till­stånds­pro­ces­serna inklu­derar mil­jö­kon­se­kvens­be­döm­ningar (MKB), vat­ten­till­stånds­an­sök­ningar, ansök­ningar för sam­tycke att utnyttja den eko­no­miska zonen (EEZ) och ansök­ningar för under­sök­nings­till­stånd. Dessutom sköter vi om myn­dig­hets­sam­ar­betet och myn­dig­hets­an­mäl­ningar under pro­jektens olika skeden.

Havs­ba­serade vind­krafts­projekt: Ilmatar Offshore

Ilmatar är ett nor­diskt ener­gi­fö­retag grundat 2011, som foku­serar på för­nybar energi och obe­roende kraft­pro­duktion. Bolagets affärs­om­råden inklu­derar pro­duktion av för­nybar energi samt pro­jekt­ut­veckling, byg­gande och underhåll. Ilmatar äger sina projekt under hela deras livscykel, som kan sträcka sig upp till 40 år. Den sam­man­lagda pro­duk­tions­ka­pa­ci­teten för Ilmatars olika vind- och sol­projekt i olika faser i de nor­diska län­derna är över 20 GW.

LandPro är invol­verad i flera Ilmatar Off­shores hav­ba­serade vind­krafts­projekt vilka omfattar en sam­manlagt en areal på ca 500 km² inom Åland (Stormskär och Väderskär) och sam­manlagt ca 1000 km² områden inom Fin­lands eko­no­miska zon (Vågskär och Bothnia/​Bothnia West). Den totala pla­nerade kapa­ci­teten för dessa projekt är ungefär 8 GW. Pro­jekten är en del av Ilmatars utveck­lings- och bygg­pro­jektet för för­nybar energi och hav­ba­serade vindkraft.

LandPros uppdrag omfattar pro­jekt­ledning rela­terad till mil­jö­kon­se­kvens­be­döm­ningar, beredning av till­stånds­an­sök­ningar enligt den lag­stiftning som gäller inom ifrå­ga­va­rande områden och rela­terat myn­dig­hets­sam­arbete. Upp­dragen inleddes 2022 och fort­sätter tillsvidare.

Bild: Ilmatar

Kuvituskuva. Ilmattaren tuulivoimala.
Illustration. Svarta kablar med vattendroppar på.

Data­ka­bel­projekt: Fredrikshamn-Helsingfors

Sjö­ka­bel­pro­jektet Fredrikshamn–Helsingfors som startade 2023 är en del av pro­jektet Ter­restrial Backbone Finland (TBF) vars syfte är att eta­blera en nord-sydlig stam­näts­för­bin­delse. Med hjälp av denna nya för­bin­delse kan en stor mängd optisk fiberka­pa­citet intro­du­ceras på mark­naden, pro­ducera snabba tele­kom­mu­ni­ka­tions­för­bin­delser i hela Finland och koppla ihop viktiga stadsområden.

Sjö­ka­belns totala längd är cirka 152 km. LandPro ansvarar för pro­jektets till­stånds­an­sök­ningar, upp­rät­tande av mil­jöut­red­ningar och myn­dig­hets­sam­ar­betet. Ansökan för MKB-behovs­prövning av pro­jektet läm­nades in i november 2023 och ansökan för vat­ten­för­valt­nings­till­stånd läm­nades in i slutet av 2023. Besluten väntas under 2024 och bygget av pro­jektet kommer tro­ligen att inledas år 2025.

Data­ka­bel­projekt: Eastern Light

Syftet med pro­jektet Eastern Light är att utveckla ett inter­na­tio­nellt långväga data­ka­belnät mellan cen­trala data­center och noder i Östersjöregionen.

LandPro har del­tagit i pro­jektet sedan 2022 och ansvarar för för­be­redning av till­stånds­an­sök­ningar och mil­jöut­red­ningar av del­pro­jekten i Finland. Sam­manlagd kabel­längd för del­pro­jekten inom Fin­lands ter­ri­to­ri­al­vatten och eko­no­miska zon är ca 230 km.

Pro­jektet inleddes i början av 2022 med upp­gö­rande av under­sök­nings­till­stånds­an­sök­ningar och MKB-behovs­pröv­nings­ut­red­ningar. Vat­ten­till­stånds­an­sökan och ansökan för utnytt­jande av den eko­no­miska zonen kommer att inlämnas 2023-2024. Till­stånds­beslut ges åren 2023-2024, var­efter byg­gandet av pro­jekten kan påbörjas.

Illustration. Kabeltrumma.

Kan vi vara till hjälp?

Soita 000 000 0000