Hankkeet merialueilla
Lupamenettelyt
LandPro tarjoaa asiantuntijapalveluita merialueiden hankkeisiin, kuten putkilinjojen ja tietoliikennekaapeleiden sekä merituulivoimapuistojen toteuttamiseen Suomen aluevesillä ja talousvyöhykkeellä. Olemme osallistuneet useisiin kansallisesti ja kansainvälisesti merkittäviin hankkeisiin ja vastanneet menestyksekkäästi hankkeiden lupamenettelyistä sekä niiden edellyttämästä viranomaisyhteistyöstä.
Merialueiden hankkeiden lupamenettelyt kattavat ympäristövaikutusten arvioinnin (YVA), vesitalous-, talousvyöhyke-, tutkimuslupahakemusten laatimisen, yhteydenpidon viranomaisiin sekä viranomaisilmoitukset hankkeen eri vaiheissa.
Ilmatar Offshoren merituulivoimahankkeet
Ilmatar on vuonna 2011 perustettu uusiutuvaan energiaan keskittyvä pohjoismainen energiayhtiö ja itsenäinen sähköntuottaja. Liiketoimintaan kuuluu uusiutuvan energian tuotanto sekä hankekehittäminen, rakentaminen ja ylläpito. Ilmatar omistaa hankkeensa koko niiden elinkaaren ajan, joka voi olla jopa 40 vuotta. Yhtiön eri vaiheissa olevien tuuli- ja aurinkovoimahankkeiden yhteenlaskettu tuotantokapasiteetti Pohjoismaissa on yli 20 GW.
LandPro on mukana useissa Ilmatar Offshoren merituulivoimahankkeissa, jotka käsittävät yhteensä noin 500 km² suuruisen merituulipuistoalueen Ahvenanmaalla (Stormskär ja Väderskär) ja yhteensä noin 1000 km² suuruiset merituulipuistoalueet Suomen talousvyöhykkeellä (Vågskär ja Bothnia/Bothnia West). Hankkeiden suunniteltu tuotantokapasiteetti on yhteensä noin 8 GW. Hankkeet ovat osa Ilmattaren uusiutuvan energian ja erityisesti merituulivoimahankkeiden kehittämis- ja rakentamisprojektia.
LandPron tehtäviin kuuluvat em. hankkeiden ympäristövaikutusten arviointiin liittyvä projektinjohto, ko. alueilla sovellettavien lainsäädäntöjen mukaisten lupahakemusten laatiminen sekä niihin liittyvä viranomaisyhteistyö. Tehtävät ovat alkaneet vuonna 2022 ja jatkuvat edelleen.
Kuva: Ilmatar
Tietoliikennekaapelihanke: Hamina-Helsinki
Vuonna 2023 käynnistynyt Hamina-Helsinki merikaapelihanke on osa Terrestrial Backbone Finland (TBF) -hanketta, jonka tavoitteena on muodostaa pohjoisen ja etelän suuntainen runkoverkkoyhteys. Tämän uuden yhteyden avulla voidaan tuoda markkinoille suuri määrä valokuitukapasiteettia, tuottaa nopeita matalan viiveen tietoliikenneyhteyksiä läpi Suomen sekä yhdistää merkittäviä kaupunkialueita.
Merikaapelin kokonaispituus on noin 152 km ja LandPro vastaa hankkeessa lupahakemusten ja ympäristöselvitysten laatimisesta sekä viranomaisyhteistyöstä. YVA-tarveharkintahakemus hankkeelle on jätetty marraskuussa 2023 ja vesitalouslupahakemus on jätetty vuoden 2023 lopussa. Vesilupapäätöstä odotetaan vuoden 2024 aikana ja hankkeen rakentaminen alkanee vuonna 2025.
Tietoliikennekaapelihanke: Eastern Light
Eastern Light -hankkeen tarkoituksena on kehittää kansainvälinen pitkämatkainen tietoliikennekaapeliverkosto Itämeren alueen keskeisten datakeskusten sekä solmukohtien välille.
LandPro on ollut hankkeessa mukana vuodesta 2022 vastaten lupahakemusten ja ympäristöselvitysten laatimisesta Suomessa sijaitseville osahankkeille Hanko–Ahvenanmaan maakunnan raja, Helsinki–Tallinna ja Hamina–Vihula (Viro). Merikaapelin kokonaispituus eri osahankkeissa Suomen aluevesillä ja talousvyöhykkeellä on noin 230 km.
Hanke käynnistyi tutkimuslupahakemusten ja YVA-tarveharkintaselvitysten laatimisella alkuvuonna 2022. Vesitalous- ja talousvyöhykelupahakemukset eri osahankkeille tullaan jättämään vuosien 2023–2024 aikana. Vesilupa- ja talousvyöhykelupapäätökset saadaan vuosien 2023–2024 aikana, jonka jälkeen hankkeiden rakentaminen voi alkaa.