Hankkeet meria­lueilla

Lupa­me­net­telyt

LandPro tarjoaa asian­tun­ti­ja­pal­ve­luita meria­lueiden hank­keisiin, kuten put­ki­lin­jojen ja tie­to­lii­ken­ne­kaa­pe­leiden sekä meri­tuu­li­voi­ma­puis­tojen toteut­ta­miseen Suomen alue­ve­sillä ja talous­vyö­hyk­keellä. Olemme osal­lis­tuneet useisiin kan­sal­li­sesti ja kan­sain­vä­li­sesti mer­kit­täviin hank­keisiin ja vas­tanneet menes­tyk­sek­käästi hank­keiden lupa­me­net­te­lyistä sekä niiden edel­lyt­tä­mästä viranomaisyhteistyöstä.

Meria­lueiden hank­keiden lupa­me­net­telyt kat­tavat ympä­ris­tö­vai­ku­tusten arvioinnin (YVA), vesi­talous-, talous­vyöhyke-, tut­ki­mus­lu­pa­ha­ke­musten laa­ti­misen, yhtey­den­pidon viran­omaisiin sekä viran­omai­sil­moi­tukset hankkeen eri vaiheissa.

Ilmatar Offs­horen merituulivoimahankkeet

Ilmatar on vuonna 2011 perus­tettu uusiu­tuvaan ener­giaan kes­kittyvä poh­jois­mainen ener­giayhtiö ja itse­näinen säh­kön­tuottaja. Lii­ke­toi­mintaan kuuluu uusiu­tuvan energian tuo­tanto sekä han­ke­ke­hit­tä­minen, raken­ta­minen ja ylläpito. Ilmatar omistaa hank­keensa koko niiden elin­kaaren ajan, joka voi olla jopa 40 vuotta. Yhtiön eri vai­heissa olevien tuuli- ja aurin­ko­voi­ma­hank­keiden yhteen­las­kettu tuo­tan­to­ka­pa­si­teetti Poh­jois­maissa on yli 20 GW.

LandPro on mukana useissa Ilmatar Offs­horen meri­tuu­li­voi­ma­hank­keissa, jotka käsit­tävät yhteensä noin 500 km² suu­ruisen meri­tuu­li­puis­toa­lueen Ahve­nan­maalla (Stormskär ja Väderskär) ja yhteensä noin 1000 km² suu­ruiset meri­tuu­li­puis­toa­lueet Suomen talous­vyö­hyk­keellä (Vågskär ja Bothnia/​Bothnia West). Hank­keiden suun­ni­teltu tuo­tan­to­ka­pa­si­teetti on yhteensä noin 8 GW. Hankkeet ovat osa Ilmat­taren uusiu­tuvan energian ja eri­tyi­sesti meri­tuu­li­voi­ma­hank­keiden kehit­tämis- ja rakentamisprojektia.

LandPron teh­täviin kuu­luvat em. hank­keiden ympä­ris­tö­vai­ku­tusten arviointiin liittyvä pro­jek­tin­johto, ko. alueilla sovel­let­tavien lain­sää­dän­töjen mukaisten lupa­ha­ke­musten laa­ti­minen sekä niihin liittyvä viran­omai­syh­teistyö. Teh­tävät ovat alkaneet vuonna 2022 ja jat­kuvat edelleen.

Kuva: Ilmatar

Kuvituskuva. Ilmattaren tuulivoimala.
Illustration. Svarta kablar med vattendroppar på.

Tie­to­lii­ken­ne­kaa­pe­li­hanke: Hamina-Helsinki

Vuonna 2023 käyn­nis­tynyt Hamina-Hel­sinki meri­kaa­pe­li­hanke on osa Ter­re­strial Backbone Finland (TBF) -han­ketta, jonka tavoit­teena on muo­dostaa poh­joisen ja etelän suun­tainen run­ko­verk­ko­yhteys. Tämän uuden yhteyden avulla voidaan tuoda mark­ki­noille suuri määrä valo­kui­tu­ka­pa­si­teettia, tuottaa nopeita matalan viiveen tie­to­lii­ken­neyh­teyksiä läpi Suomen sekä yhdistää mer­kit­täviä kaupunkialueita.

Meri­kaa­pelin koko­nais­pituus on noin 152 km ja LandPro vastaa hank­keessa lupa­ha­ke­musten ja ympä­ris­tö­sel­vi­tysten laa­ti­mi­sesta sekä viran­omai­syh­teis­työstä. YVA-tar­ve­har­kin­ta­ha­kemus hank­keelle on jätetty mar­ras­kuussa 2023 ja vesi­ta­lous­lu­pa­ha­kemus on jätetty vuoden 2023 lopussa. Vesi­lu­pa­pää­töstä odo­tetaan vuoden 2024 aikana ja hankkeen raken­ta­minen alkanee vuonna 2025.

Tie­to­lii­ken­ne­kaa­pe­li­hanke: Eastern Light

Eastern Light -hankkeen tar­koi­tuksena on kehittää kan­sain­vä­linen pit­kä­mat­kainen tie­to­lii­ken­ne­kaa­pe­li­ver­kosto Itä­meren alueen kes­keisten data­kes­kusten sekä sol­mu­kohtien välille.

LandPro on ollut hank­keessa mukana vuo­desta 2022 vas­taten lupa­ha­ke­musten ja ympä­ris­tö­sel­vi­tysten laa­ti­mi­sesta Suo­messa sijait­se­ville osa­hank­keille Hanko–Ahvenanmaan maa­kunnan raja, Helsinki–Tallinna ja Hamina–Vihula (Viro). Meri­kaa­pelin koko­nais­pituus eri osa­hank­keissa Suomen alue­ve­sillä ja talous­vyö­hyk­keellä on noin 230 km.

Hanke käyn­nistyi tut­ki­mus­lu­pa­ha­ke­musten ja YVA-tar­ve­har­kin­ta­sel­vi­tysten laa­ti­mi­sella alku­vuonna 2022. Vesi­talous- ja talous­vyö­hy­ke­lu­pa­ha­ke­mukset eri osa­hank­keille tullaan jät­tämään vuosien 2023–2024 aikana. Vesilupa- ja talous­vyö­hy­ke­lu­pa­pää­tökset saadaan vuosien 2023–2024 aikana, jonka jälkeen hank­keiden raken­ta­minen voi alkaa.

Illustration. Kabeltrumma.

Voimmeko olla avuksi?

Soita 000 000 0000